2009. szeptember 15., kedd

Sport és a fogyókúra kapcsolata

Mára máris teljesült a rövidtávú célom, azaz 53,7kg alatti sújt mutatott a mérleg, méghozzá 53,3kg-ot. Ez a tegnapihoz képest 90 dekával kevesebb.
Ha ezt egy másik fogyókúrás méri magán tuti odáig van meg vissza, hogy mennyit fogyott, pedig ez önmagában minimális zsírcsökkenést jelent. Ellenben annál több anyagcsere folyamatokból adódó súlyveszteséget.
Félre ne értsetek. Én is örülök az 53,3kg-nak, hisz ha hétről-hétre mindig új negatív súlyrekordot döntök az a fogyás egyértelmű jele.
Az egyik napról a másikra történő súlycsökkenésben nem hiszek. Egy nap alatt számottevő mennyiségű zsírtól nem tudunk megszabadulni.
Sokakat láttam nyáron is kegyetlen melegen beöltözve kocogni. Szenvedtek piszkosul, majd megdöglöttek és biztos vagyok benne, hogy a fogyókúra miatt csinálták. Edzés végén tuti baromi büszkén álltak rá a mérlegre, mert azt látták rajta, hogy egyetlen edzés alatt 2kg-t fogytak. Hát nem. Az a két kiló csak víz és a szervezetbe ha nem is mindet azonnal, de vissza is kell juttatni.
Mások a különféle fogyókúrás tornákban hisznek és kifejezetten hasra, fenékre, vagy combra "gyúrnak". Ők onnan akarnak fogyni, ezért aztán 10-20 perces tornákat csinálnak minden nap céltudatosan olyan gyakorlatokkal, melyeket a fitneszguruk videóin látnak.
Szerintem ez is hatalmas tévút. Kalóriát kell elégetni a fogyáshoz, méghozzá lehetőleg minél többet. Ezt pedig nem az izzadással és nem is a különleges szőnyegen fekvő gyakorlatokkal lehet elérni, hanem a test minél teljesebb és hosszabban tartó megmozgatásával.
Ehhez pedig nem árt, ha az ember élvezi amit csinál és nem nehezíti meg a saját dolgát. Téliesen öltözve szerencsétlen fogyni vágyók 15 perc alatt az ájulás szélére kerülnek a testük túlhevítésétől. Ha esetleg normálisan öltöznének és megfelelő tempót választanának lehet 3x vagy 4x annyit is bírnának sportolni, aminek pont ennyivel lenne több haszna.
Fogyás szempontjából az intenzitás bizonyos szintig nem számít. Nem kell tehát széthajtani magunkat. Kényelmes tempóval is lehet fogyni, legyen szó akár futásról, akár biciklizésről, vagy bármely más sportról. Az állóképességi sportok a legjobbak, nem az erősportok.
Nem kell nagyra gondolni. Lehet az sima gyaloglás, pl. túrázás. Itt elég sok túrát találni, mindenkinek akad is a közelében egy-kettő: http://ttt.tr.hu/naptar/
Lehet szó úszásról, futásról, biciklizésről, evezésről, de még a foci, a kosárlabda és a többi labdajáték sem rossz. Ráadásul még nem beszéltünk a téli sportokról, amelyek szuperek a fogyáshoz. Pár hónap és lehet menni korcsolyázni, vagy síelni. Aki ez utóbbit szereti és nem a hüttében tölti a fél napot az igen szépen tud fogyni egy 4-6 órás nem túl intenzív, de majdhogynem folyamatos mozgástól.
A legjobb mind közül talán a sífutás. No az tényleg mindent megmozgat és sítúrák keretében ezzel is el lehet tölteni akár egy egész napot kint a természetben.
A lényeg, hogy az ember megtalálja azokat a mozgásformákat, amelyeket szeret és nem szenvedés a végzésük. Ezeket aztán ha lehet minél többet kell végezni olyan intenzitással, ami mellett még jólérzi magát az ember.
Semmi szenvedés, csak a kellemes elfáradás és persze a töménytelen kalóriák elégetése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése